Gereformeerde Gemeente Emmeloord
contact | sitemap
Kerk Activiteiten Kerkbouw

Ontwerp

Begin 2006 is Architektenburo Roos en Ros BV BNI BNA uit Oud-Beijerland gevraagd door de bouwcommissie een schetsontwerp te maken voor een geheel nieuw kerkgebouw aan de Espelerlaan. De architektenselectie vond plaats middels een prijsvraag. Uit de ingediende inzendingen koos de bouwcommissie unaniem het ontwerp vanArchitektenburo Roos en Ros.

De hoofdvorm van het kerkgebouw bestaat uit een vierkante hoge kerkzaal met aan twee kanten lagere bijgebouwen die voorzien zijn van naar binnen aflopende schuine daken. Aan de Espelerlaanzijde wordt de kerkzaal beëindigd door een 22 meter hoge toren. De nok van het dak van de kerkzaal ligt diagonaal, begint op 15 meter hoogte en verloopt in hoogte vanaf de toren richting de ingang naar zo'n 12 meter. De bijgebouwen zijn een stuk lager uitgevoerd om ze 'los' te maken van de kerkzaal. Het gehele kerkgebouw inclusief de toren is opgetrokken in een rode baksteen. Het dak van de kerkzaal is afgewerkt met betonpannen in een strakke vormgeving. In het oog springende elementen zijn de RVS vergaarbakken die het hemelwater van de kerkzaal opvangen. Aan de zuidzijde van het gebouw is de consistorie als een ovaal element toegevoegd aan het ontwerp.

Vanaf de hoofdingang loopt een centrale as in één lijn naar de kansel met het Woord. De kansel is opgesteld in het hoogste deel van de kerkzaal onder de toren. Boven de kansel is het orgel gepositioneerd. Dit orgel is overgeplaatst uit de bestaande kerk. De kerkzaal biedt op de begane grond plaats aan zo'n 600 kerkgangers. Achterin de kerkzaal is een galerij aangebracht die in de toekomst na inrichten plaats kan bieden aan zo'n 180 kerkgangers. Middels een tweetal panelenwanden is het mogelijk de grote centrale hal gedeeltelijk bij de kerkte betrekken.
De kerkzaal bestaat uit prefabbetonnen binnenwanden afgewerkt met spuitwerk. De licht aflopende vloer van de kerkzaal is afgewerkt met keramische tegels. De dakconstructie bestaat uit dekkend geschilderde houten spanten. De kerkzaal is tevens voorzien van hoge verticale raamstroken waarbij het metselwerk naar buiten is gevouwen. In één van deze ramen is het uit de oude kerk afkomstige glas-in-loodraam opnieuw geïntegreerd. Aan de centrale hal liggen de sanitaire voorzieningen, garderobes, een ruime keuken met uitgiftevoorziening, alsmede een ruimte voor de koster. Opvallend element in de centrale hal is het hoge plafond (onder de galerij) en de hoge vide voor daglichtinval. Het gebouw beschikt over een viertal ruime zalen die eveneens onderling gekoppeld kunnen worden. Aan het eind van de gang in zuidelijke richting ligt de consistorie op een rustige plek voorzien van eigen garderobe, entree en pantry.
Tevens is aan deze zijde de opbaarruimte gepositioneerd zodat gescheiden gebruik van het gebouw mogelijk is.

Het gehele gebouw is voorzien van vloerverwarming en vloerkoeling waarbij de warmte en koudeopwekking plaats vindt middels een warmtepomp met bronsysteem. Verder is de kerk voorzien van een ventilatiesysteem met mechanische toe- en afvoer.

Gegevens

Totaal bruto vloeroppervlak 1.725 m2
Start bouw 10 april 2008
Oplevering 29 mei 2009
Architect Architektenburo Roos en Ros BV - Oud-Beijerland
Hoofdaannemer Knol Bouw BV - Hasselt
Installateur Kooiker Installatie BV - Staphorst
lnstallatieadvies SIE - Waarder